2009. január 23., péntek

Mindentbele zöldségtál

Az olasz minestrone leves általam történt véletlen továbbfejlesztése.
Nem néztem utána mi lehet benne, de a zöldségek mennyiségét és fajtáit tekintve igazi ásványi anyag bomba. A babtól, szalonnától, rizstől, krumplitól pedig igazán laktató egytálétel. Továbbá egyetlen ismert módja annak, hogy a családdal is megetessem a barnarizst.
Maximum egy kis sütemény fér be utána :-)
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
15 dkg szalonna
1/2 zeller
4 sárgarépa
2 fehérrépa
2 marék bab (bármiféle), amit előző nap beáztattunk
2 marék zöldborsó
1 marék barnarizs (vagy fehér) - a barnarizst is be lehet áztatni előző nap.
2 közepes burgonya
olivaolaj
fűszerek: só, bors, majoranna, bazsalikom, petrezselyem, leveskocka (tyúk, zöldég vagy erőleves)
1/2 liter dobozos paradicsompüré

Kuktában kevés olajon megpirítom a szalonnát, rövid ideig dinsztelem a hagymát, rádobom a szétnyomott fokhagymát, majd a felaprított, karikára-kockára vágott fehér és sárgarépát, zellert, a beáztatott babot, mirelit zöldborsót, fűszereket. Felengedem egy-két kancsó vízzel: kétszer olyan magas legyen a teteje mint előtte.
Lezárom és háromnegyed órát főzöm. Ezután beleteszem a rizst, a krumplit, és a paradicsompürét, majd tovább főzöm, lefedve de már nem lezárva mindaddig míg meg nem puhul: (barnarizs esetében ehhez újabb 3/4 óra kell)
Reszelt trapistával vagy parmezán sajttal szoktuk fogyasztani.

Mindkét gyerekem odavan érte. A bolognai után ez a kedvenc ételük.

1 megjegyzés:

  1. Jó receptnek és egyszerűnek tűnik, hamarosan kipróbálom!A minestronét és a barnarizst is imádom!!:)

    VálaszTörlés