2009. január 29., csütörtök

Házimunka és önértékelés

Bevezetésnek egy idézet:
"A lelki egészség legfontosabb alappilére az önbecsülés, az a tudat, hogy értékesek vagyunk mások számára. Megtartása vagy visszaszerzése sokszor még az életnél is fontosabb. Kutatások bizonyítják, hogy az önbecsülés tartós hiánya esetén előbb-utóbb a testi egészség is megrendül. Az önértéktudat kétoldalú dolog, függ attól, hogy mi hogyan vélekedünk magunkról, de attól is, hogy mások hogyan vélekednek rólunk. Az eredményeink közé tartoznak gyermekeink, családunk, belső harmóniák és kifinomított személyiségünk, hivatásainkban elért sikereink."
Dr. Eisler Olga

Sok hiányosságom van: túl azon hogy szeretnék okosabban bánni az idővel, takarékosabban a kiadásokkal, szeretnék rendet és szép környezetet magam körül, és szeretnék jobban és többet foglalkozni a gyerekeimmel meg kell erősítenem azt a tulajdonságot magamban, amelyről az idézett szöveg szól.
Kitaláltam egyfajta tréninget magamnak. Már jópár éve Popper Péter: Önmagába térő ösvény és Belső utak könyve az egyike azoknak, amelyeket minden utazás előtt beleteszek a táskámba és szabad perceimben olvasgatom. Ebben van szó ötfajta alapgyakorlatról, amelyeket egy-egy héten keresztül rendszeresen el kell végezni. Itt el is lehet olvasni, ha valakit érdekel.
Erre az elvre építve indítok magamnak 10 napos "edzéseket". A mostani célja: hatékonyabb, rendszeresebb házimunka és önbecsülés. (A végén kiderül hogy függ össze a kettő)
A gyesbetegség egyik tényezője egyébként épp az önértékelés hiánya, az a tudat, hogy a munka amit végzünk nincs értékelve. Nemcsak anyagilag nincs, de még meg sem dícsérnek érte. Ami ezt illeti van benne valami..
10 napon keresztül egy táblázatban összeírtam miféle házimunkákat végeztem. Nem az időtartamot, hanem hogy mit csináltam.Nem érdemes ezeket a dolgokat előre megtervezni, mert ez napi rutin, úgysem felejtünk el elmosogatni, ha látjuk, hogy tele van a mosogató.10 nap elteltével látható az eredmény, amit át tudunk vetíteni egy 30 napos hónapra.
Egy hónap alatt tehát 30 alkalommal főzök ebédet, készítek reggelit, tízórait, vacsorát. 90 alkalommal elmosogatok, 25-ször teregetek és pakolok ruhákat, mosnom nem kell a patak partján, mert Mariska (a mosógép) megteszi helyettem, 30-szor rakok rendet (ami kevés, mert ezt egész nap kellene csinálni, hogy látszódjon valami) 30-szor porszívózok, 12 alkalommal felmosok, 6-szor kivasalom a ruhákat, segítek a leckeírásban, játszunk, elmegyünk sétálni szinte minden nap.
Utánanéztem ha ezzel foglalkoznék, mennyit kapnék érte. Nem kutattam sokáig, a keresőkben elsőként feljövő szolgáltatókat néztem meg. Takarítást 6000 Ft/alkalomért vállalnának nálunk (egy kisebb lakásról van szó), ebben benne van a mosogatás, felmosás, porszívózás. 20-szor jönnék magamhoz takarítani (igaz a mosatlan edény 3 napig gyűlne) akkor az 120000,- A vasalást nem alkalomra számolják, hanem ruhadarabra 100 és 600 Ft között. Saccolok heti 50 ruhadarabot (nem szoktam számolni de ennyi biztos van) 30 ezer forintra. Az már 150 ezer. Ehhez jön még a „gyermekmegőrzés” is kb 70 ezer, ha a nagyobbik már önellátó. Az összesen 220 ezer forint. Az étel kb feleannyi így, mintha valahonnan hozatnám …ezért aztán adjunk még hozzá nagylelkűen 30 ezret. 250 ezer összesen.
Máris van egy sikerélményem: ilyen rengeteget spóroltam egy hónap alatt! Szerintem Te is! Vagy ha még rendesebb vagy, akkor ennél is többet. Nem gondoltad volna ugye? :-))))
A gyakorlat még a hatékonyabb időkihasználást is elősegíti, ugyanis ha valamiről be kell számolnunk (akár ha csak magunknak) sokkal jobban odafigyelünk arra, hogy minél jobban megfeleljünk az elvárásnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése