2009. június 18., csütörtök

A jó házikonyha

Hónapokkal ezelőtt Anyukám könyvespolcán akadt a kezembe ez a könyv. Szeretem olvasgatni, mint már írtam a másik blogomon, elbűvölnek a régi dolgok, bármi legyen is az. Elhoztam, hogy majd ejtek pár szót róla. Most került rá sor :)
A jó házikonyha bánffyhunyadi Hunyady Erzsébet által szerkesztett kötet, mely a háztartás vezetésének tudományáról szól.
Az első, eredeti kiadás a Singer és Wolfner Irodalmi Intézet Rt. gondozásában jelent meg.
Így kezdődik:
"A legfontosabb tudomány. Sohasem tudhatunk, tanulhatunk belőle eleget! A magyar nő híres jó gazdasszony volt mindég. Ha kellett, egymaga egész gazdaságot vezetett és az idegen csodálkozva állott meg a rend, tisztaság, bőség láttán, aminek párját másutt nem igen találta.
Az idő kereke nagyot fordult. Ma az a jó háziasszony, aki mennél kevesebből, mennél rövidebb idő alatt, kevés helyen, kevés fáradtsággal tud rendes háztartást vezetni...."
Vajon mikor íródhattak ezek a sorok? Utánanéztem: az első kiadás 1924-es, tehát közel 100 évvel ezelőttről származó gondolatok!..Pedig milyen aktuálisnak tűnik :)
"Ez a tréfásnak látszó mondat ma főszabálya a házvezetés tudományának. Kevésből: mert nincs sok. Rövid idő alatt: mert kell, hogy másra is jusson ideje. Kevés helyen: mert a lakások bizony összezsugorodtak, a régi hatalmas konyháknak, szobáknak, kamráknak híre sincs. Kevés fáradtsággal: mert ereje, munkaképessége másra is, kenyérkereső munkára, gyereknevelésre, magaművelésre stb. is kell."
A folytatásban háztartási tanácsok olvashatók, s bár bár ezek már egyértelműen utalnak rá, hogy nem ma írták a könyvet (cselédek munkarendje, szőnyegtisztítás seprűvel, víztartó edények megtöltése, nagymosás mosóedényben), ha ettől elvonatkoztatunk, bizony ma is megszívlelhető tippeket nyerhetünk.
Az egyik például a leltár vezetése. Ha spórolni szeretnénk, alapvető hogy tudjuk mi van a háztartásban. Nekem sajnos áttekinthetetlen a spejzom, sokszor nem tudom, hogy mi van benne, emiatt előfordul, hogy lejár, mielőtt megtalálom, hogy van amiből túl sok van, más meg elfogy, s közben kellene éppen.
Aztán a rend fenntartása - ugyanazon ok miatt is - bár mondják a "zseni átlátja a káoszt", rá kellett döbbenem hogy nem vagyok az, mert egyre kevésbé látom át. Meg frusztráló is hosszútávon a látvány...Jó persze vannak fokozatok, én olyan átlagosan rendetlen vagyok, például most is írok takarítás helyett..De azért szoktam. Csak nem eléggé látványos a végeredmény, és az is hamar szétfoszlik.
Mert olyan mondás is van, hogy "Gyerekek mellett takarítani, olyan mint hóesésben havat lapátolni"..ezt sokkal igazabbnak érzem, mint az előző állítást. (Ha ide kattintasz egy képes bizonyítékot is találsz erről :D )
Szóval egyre jobban érik egy háztartási reform bevezetése. :) Persze a hóesés továbbra is fennáll (hál ' Istennek, mert gyerekekkel kerek az élet)
Érdemes lesz hát elolvasnom a teljes könyvet, van mit tanulnom dédanyáinktól.

3 megjegyzés:

  1. Na ezt a hóesésben havat lapátolni mondatot én is nagyon magaménak érzem. Ráadásul a férjem is elvárja, hogy ezt-azt megcsináljak neki, hiszen itthon vagyok, ráérek.
    Egyébként az öregektől mindig van mit tanulni, bár erre leginkább akkor jövünk rá, mikor már mi osztjuk a tanácsokat. És persze nem hallgat ránk senki :D

    VálaszTörlés
  2. Kata! Gyere el a blogomba vár ott egy díj! S hogy miért? Mert szeretem ahogy látod a dolgokat és ahogy ezt megosztod velünk. És hogy sokszor segítesz ezzel.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Katalin!
    A háztartás ugyan nem hétfejű sárkány,de azért némi tudást, készséget és tapasztalatot igényel. Ha kialakul a rutin, minden sokkal gyorsabban elkészül. Lehet, hogy valami segítséget tőlem is kaphatsz.
    Üdvözlettel
    Pap Zsuzsa
    www.haztartas-ma.hu

    VálaszTörlés