2009. június 5., péntek

Home

Június 5-e, azaz a mai nap a környezetvédelmi világnap. Ebből az alkalomból világszerte ugyanazon időben mutatják be Luc Besson és Yann Arthus Bertrand HOME című filmjét. Magyarországon este héttől a Millenáris Parkban szerveztek egy ehhez kapcsolódó rendezvényt: Randevú a Földdel.
A film 54 országban és 120 helyszínen készült másfél éven át. Lélegzetellállítóan gyönyörű képekkel kezdődik a bolygó történetéről. Csodálatos látvány tárul elénk a magasból: tengerek, hegyek, erdők, szigetek, növények és állatok..mintha a paradicsomban járnánk. Majd tűzvész, nyomor, szeméthegyek. A pokol. Mindkettő valóság, a jelen valósága.
„Kivételes időket élünk. A tudósok azt mondják van még tíz évünk, hogy megváltoztassuk az életmódunkat, még mielőtt a klímaváltozás folyamata visszafordíthatatlanná válna.”
Mindannyiunk felelőssége ez, a legkisebb tett is számít, nem is hinnénk mennyire.
A tenger is apró cseppekből áll. A vízcseppek még apróbb atomokból. Ezért nem szeretem azt, ha valaki azt mondja, nem számít, ha én nem szemetelek, mert más úgyis megteszi, akkor meg minek erőltessem. Ahogy a dohányosok is vállukat megvonva mindig arra hivatkoznak: „Valamiben meg kell halni!” vagy „Levegőt venni sem egészséges”. Szóval akármilyen apró vagyok is a világegyetemben, hinnem kell benne, hogy érdemes volt ma a kuktát választanom az ebéd főzéshez, vagy különválogatni a papír és műanyag hulladékot. :) Bármilyen nevetségesnek tűnik is ez némelyeknek.
Mert gondoljunk bele, ha mindenki így tenne, még ha nem is mindig, mennyi energiát spórálnánk, mennyivel kisebbek lennének a szeméthegyek. Minden mindennel összefügg, mindannyian fontosak vagyunk a Nagy Gépezetben.
Annak érdekében, hogy a lehető legtöbb emberhez eljusson ez az üzenet, a filmet a You Tube-on is közzétették, hiszen mindenkinek szól. Mindenkiért.
Ezeket a képeket a filmből válogattam (virág: Lily design)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése