2009. szeptember 15., kedd

FlyLady

Urban Eve. Nagyvárosi Éva. Úgy másfél olvasgatom és nagyon szeretem. :) Csupa női dolgokról van szó benne, legyen az dizájn vagy takarítás, minden témáról úgy ír, hogy az ember (lánya) azonnal úgy érzi, hogy azt ki kell próbálnia.
Most éppen FlyLady magyarított programja van terítéken.
Minden napra előre kidolgozott tervek: hogyan teremtsünk rendet magunk körül apró lépésekben előre haladva. Végül a külső rend hat a belsőre is.
Középiskolában az orosztanárom (aki titokban pszichológus is volt) mondta, ha rosszkedvű, akkor mindig a rendrakással és takarítással hangolja át magát. Ez nagyon megragadt bennem és sokszor hasonlóképp próbálkoztam úrrá lenni a belső káoszon, ami időnként hatalmába kerített. (volt egy évem, amikor minden hétköznap félórát sikáltam és rendezgettem az íróasztalom természetesen feng-shui szerint) Egyébként a depressziósok terápiájának is része ez a fajta fizikai aktivitás.
Visszatérve az eredeti témához, sajnos túl későn fedeztem fel (ezért kell az RSS) és lemaradtam az elejéről és mivel most másra kell koncentrálnom elsősorban (az előző bejegyzésben szereplő farkassal való küzdelemre továbbra is) egyelőre nem kívántam csatlakozni, viszont azt vettem észre a cikkek olvasását követően, hogy a szokásosnál sokkal nagyobb rend van körülöttem, még a mosogatást is nagyobb kedvvel csinálom sőt a végén még ki is fényesítettem a mosogatót ;) . Mennyivel jobb érzés olyan gondolatokkal végezni a házimunkát, hogy az egy közösségi élmény (mert sokan követik a programot, lehet beszélgetni róla) vagy pedig trendi dolog (szintén mert sokan követik..hiszen úgy van tálalva), mintha arra gondolnánk: "a fenébe, már megint mennyi összegyűlt és már megint nekem kell megcsinálnom.."
Nem is a cél elérése a fontos, a házimunka - és a legtöbb munka- esetében ugyanis soha nem mondhatjuk hogy kész vagyunk, hanem a szemléletváltás, az a tudat, hogy lehet másképp is hozzáállni a mindennapokhoz. Örömmel és azzal a meggyőződéssel, hogy hasznosak vagyunk, még akkor is ha "csak" otthon kell helytállnunk. :)

2 megjegyzés:

  1. De jó, hogy írtál erről, én is olvasgatni fogom! :) Köszi!

    VálaszTörlés
  2. Nekem nagyon bejött, pedig még csak az elején tartok. De mivel azonnal el "kellett" kezdenem, természetesen nem egy hétfői napon, így belehúztam, és egy hét alatt 9 napot zúztam le, hogy idővel beálljon a napok rendje is.

    VálaszTörlés