2009. január 12., hétfő

Gyes igénylés

Nemrég kellett ezt intéznem. Kicsit elrémisztettek a netes fórumokon talált beszélgetések, miszerint ez egy nagyon problémás dolog, meg hogy személyesen kell eljárni az ügyben, különben eltűnnek a papírok.
No én inkább kockáztattam a régi jó öreg Postával, minthogy bébicsőszt keressek és fél napra eltűnjek, vagy neadjisten magammal cipeljem kisfiamat. Két hét múlva már ott figyelt az öt napra esedékes töredékösszeg a bankszámlámon.
Leírom hogy ment.
Előszöris minden hivatalos iratból - beleértve a születési anyakönyvi kivonatot is - készítsünk fénymásolatot! A kétoldalas kártyáknak mindkét oldalát másoljuk le!
- személyi igazolvány
- adókártya
- tb kártya (saját)
- tb kártya (gyereké)
- lakcímkártya
- gyerek születési anyakönyvi kivonata
- nyugdíjpénztári belépési nyilatkozat (tagsági okirat)
(inkább küldjünk el többet mint kevesebbet, úgyis csak fénymásolatoktól válunk meg, nem pedig eredeti irattól, semmi eredetit nem kell postázni!)
Majd töltsük le a MÁK honlapjáról a szükséges nyomtatványokat! Jelen esetben: igénybejelentés családtámogatási ellátásokra, kitöltési útmutató és 2. számú pótlap.
Olvasmányaim alapján az igénybejelentés szövegében az alábbi szokott problémát okozni az anyukáknak: "mióta van (a gyerek) a háztartásban?" Ez - ha saját gyerekünkről van szó - megegyezik a születési dátummal!
A másik ami még tetszik benne az az alábbi kancelláriai körmönfontság:
Házastársa/élettársa folytat-e kereső tevékenységet külföldön, az Európai Unió tagállamában vagy az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes más államban, illetve olyan államban, amelynek állampolgára az Európai Közösség és tagállamai, valamint az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban nem részes állam között létrejött nemzetközi szerződés alapján a szabad mozgás és tartózkodás joga tekintetében az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam állampolgárával azonos jogállást élvez (a továbbiakban: EGT-állam)?
Erre egy megoldás van: a mondat értelmén ne gondolkodjunk el, ha életünk párja belföldön dolgozik, akkor jelöljük be a nem melletti rublikát, ha külföldön akkor a másikat.
Ha sikeresen kitöltöttünk mindent, akkor keressük meg az illetékes hivatal címét.
Ezen az aloldalon van egy kis segítség ehhez: "Mit hol intézhet"
A honlapon egyébként mindent megtudhatunk erről, én csak egy rövid összefoglalót írtam a lényegről.
Végül ajánlott küldeményként adjuk postára!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése